Svět zkušeností a výsledků pro Váš maximální výkon už od roku 2003, připojte se ...
E-SHOP   DISKUSE   RADY, informace a články  


  návod pro použití diskuse    stránky členů diskuse    rady jak zhubnout nebo přibrat    recenze a diskuse k doplňkům    rady jaké doplňky nakoupit

 ° Domů ° Statistika ° Registrace ° Hledat ° Návod °

 Nejnovější příspěvky v diskusi:

F-sport diskuse / Osobní deníčky - hubnutí / Janova (Jana), 43 let, 79 kg, 167 cm
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 49 . 50 . >>
Autor Zpráva
janova

Člen

# Zasláno: 24 Lis 2009 13:11:49


Ahojky,jmenuji se Jana,je mi 43 let vážím 79 kg, měřím 167 cm a chci zhubnout .Před devíti lety jsem měla 65 kg.

Kikus

Moderátor

# Zasláno: 24 Lis 2009 13:16:36


janova
Ahojki, tak se ti to povedlo
Akorát ti s dovolením změním název deníčku, ať je jasné, že patří tobě, ano?
Napíšu tam tam zatím
Jana, 43 let, 79 kg, 167 cm

a cíl si zatím promysli, ano?

Tak, napiš nám nejprve, jak ses k těm nadbytečným kilům dopracovala...asi nesprávným jídlem, že?
Zkus nám napsat, jak se momentálně stravuješ, co jíš, kolik toho přibližně je a kdy to jíš
A zároveň si zkus pročíst ty články a průběžně zkus pracovat s tím, co je tam psáno.

janova

Člen

# Zasláno: 24 Lis 2009 13:25:57


Jsem to nějak popletla. Kila jsem nabrala postupně.Našla jsem si přítele-manžela.Děti odešly,tak byla taková pohodička.I když v létě jezdíme na kole i na dovolené,to jsme třeba ujeli za jeden den i 100km,hrejeme tenis 1x týdně v létě i 2x týdně a pracuji na zahrádce.Takže pohybu mám poměrně dost. Ale asi ta strava a pivečko.A večer k vínku zobání.
Do dneška asi týden,jsem si hlídala kalorie.
Dneska snídaně vločky,s trochou jogurtu,s jablkem,rozinkami a ořechami.Namočila jsem 100 g vloček-z celkové dávky jsem odebrala asi třetinu
Svačina - půlka pomela
Oběd - kuřecí rizoto s rýží a pórkem a zelenina jako obloha
Svačina bude asi 200g mrkve
Večeře - zeleninový salát se šmakounem a tuňákem

Bílkoviny a ostatní dopíšu,mám to doma.

Kikus

Moderátor

# Zasláno: 24 Lis 2009 13:31:43


janova
A připiš poctivě také to zobání.
Zatím to nevypadá až tak hrůzostrašně. Ty svačiny ale budou chtít trochu "přikrmit", samotné ovoce nebo samotná zelenina nelze chápat jako plnohodnotné jídlo.
Snídaně bude chtít přidat vloček.
Ale nebude to pro tebe asi tak bolestivé, je vidět, že se snažíš o dietní jidla a vhodné potraviny nejsou pro tebe problém.
TAkže to asi fakt vypadá na to zobání bokem, případné pivečko no a možná maliličko začínají pracovat hormony, které bohužel s přibývajícím věkem jsou nepříjemný soupeř při boji o pěknou postavu

janova

Člen

# Zasláno: 24 Lis 2009 14:05:27


Jak jsem psala,tak jsem se do toho vrhla teprve před týdnem.Koupila jsem si kvůli tomu i digitální váhu,vytiskla seznam potravin s udáním bílkovin,sachridů a tuků na 100g aby se mi to líp počítalo. Zobání jsem si zakázala. Takže se teprve učím,ale budu se snažit . A pročítám tyto stránky.

janova

Člen

# Zasláno: 24 Lis 2009 20:09:47


Tak jsem to s večeří asi přehnala,ale nedojedla jsem jí. Spočítala jsem si hodnoty a měla jsem málo bílkovin,tak jsem si udělala kuřecí játra 100g,vepřová kýta asi 150g a šmakoun 100g.Ale jelikož jsem od každého dělala více ,zvážila jsem si už hotové jídlo a to je prý špatné,hodnoty jsou prý uváděny v syrovém stavu.Jak to mám udělat,abych věděla kolik je to před uvařením a po uvaření,když nevařím jenom pro sebe?

Kikus

Moderátor

# Zasláno: 24 Lis 2009 21:43:13


janova
Ano, hodnoty jsou vždy uváděny pro syrový stav. Maso vařením ztratí hmotnost.
Musíš znát hmotnost surovin před uvařením. Pak musíš znát hmotnost své porce. A pak máš dvě možnosti.
Když třeba víš, že máš 250g masa, jako v případě, který jsi popsala a když víš, že tvoje porce na večeři je 80g, tak si jednoduše odebereš třetinu.
Nebo si pak zvážíš všechno uvařené maso, zjistíš, že váží třeba 200g. Tvoje porce je pořád třetina z celkového množství, takže si odvážíš cca 65g uvařeného masa, které odpovídají 80g syrového.
S rýží například je to opačně, ta vařením nabyde na hmotnosti, ale postup bude stejný.

janova

Člen

# Zasláno: 25 Lis 2009 07:19:30


Prý,když je 100 g masa,tak po uvaření jeho 75g.

Jídelníček na dnešní den.
Snídaně
pšenično žitný chléb 108g B8,9 S40 T2,5
mazací sýr 35g B3,85 T1,5 S5,25
Svačina
mrkev 100g B1,4 S9,7 T0,3
knekebrod 20g B2,4 S11,6 T1,2

Oběd
kuř.játra 200g B37,8 S2,2 T8
knekebrod 20g B2,4 S 11,6 T1,2
jogurt s česnekem 75g B3,5 S3,8 T0,25

Svačina
odtuč.tvaroh 250g B30,5 S9,75 T0,25

Večeře
zelensalát s tuňákem- hodnoty tuňáka nevím nebyly napsány

Celkem B90,8 S91,15 T20,9
Co se týká zeleniny,jako rajčata ,okurka a paprika- musím taky vážít?

janova

Člen

# Zasláno: 25 Lis 2009 07:22:05


Včera jsem si koupila amarantové těstoviny, nevíte někdo hodnoty, nebyly napsány.
Jak jsem koukala ,tak na můj věk a váhu bych měla mít

Bílkoviny 78
Sacharidy132
Tuky19

je to tak správně?

Kikus

Moderátor

# Zasláno: 25 Lis 2009 08:35:10


janova
Hezký pokus ale pár much to chce vychytat.
Ale nejprve k těm hodnotám.
Tabulky jsou udělány přísně, jakoby pro jistotu, aby zabíraly na každého. Nebere se tam v úvahu pohyb. Pokud máš nějaký pravidelný pohyb, já osobně bych ti doporučila začít na vyšších sacharidech, než říkají tabulky a snižovat pouze v případě, že nebudou výsledky.
Klidně bych to zkusla na nějakých 150-160g sacharidů, bílkoviny nech kolem 80g a tuky drž kolem těch 20g, ale pokud bys použila navíc olivový olej třeba na salát, nebo měla tučnější rybu, tak ti tuky můžou vyskočit klidně více, tohle jsou tuky, které tělo potřebuje.

Co se týká jídelníčku. Pamatuj, že každé jídlo by se mělo skládat ze zástupce bílkovin i sacharidů. Ty máš na první svačinu jen sacharidy a na druhou svačinu jen bílkoviny (i když ti u tvarohu vyskočily na kalkulačce sacharidy, jedná se pouze o mléčný cukr obsažený v tvarohu a to není ten sacharid, který ty potřebuješ).
Jedinou vyjímku ohledně těchto kombinací B a S bych v tvém případě - vzhledem, řekněme ke zralosti věku udělala u poslední večeře. Pokud ti vyhovuje zeleninový salát s tuňákem, nemusíš tam dávat už sacharidy.

A ještě poznámka. Sacharidy by se měly během dne vyvíjet sestupně. Takže snídaně je sacharidová nálož a pak to k večeru pomalinku klesá. Bílkoviny se chovají naopak, není jich třeba příliš ráno, ale k večeřu přidávat. Zkus se mrknout na ten tvůj jídelníček a trošku to přeskládat
Ale celkově to není špatné, jsi šikulka

Kikus

Moderátor

# Zasláno: 25 Lis 2009 08:41:51


janova
Jo, ještě k těm hodnotám, co nevíš.
Koukni sem
http://www.flora.cz/ekalkulacka/e_index.htm

je tam široký seznam potravin, takže když nenajdeš údaje na obalu, většina věcí je na té floře

Tuňák v oleji 100g, S:23,80g, B:0,00g, T:20,90g
Tuňák ve vlastní šťávě (Calvo) 100g, B:24,00g, S:0,00g, T:0,60g

Ty těstoviny jsem taky nenašla, tak se koukni na hodnoty třeba špaldových a počítej je, bude to přibližně podobné

janova

Člen

# Zasláno: 25 Lis 2009 10:26:21


jj.na floru koukám a tisknu si hodnoty,abych to nemusela hledat,je to super.Teď jsem narazila na cizrnu,čočku,fazole a hrách,kroupy.Tak jsem se chtěla zeptat,jak se počítají po uvaření.Když uvařím 100g,kolik mám dát na talíř.Jestli u nich taky musím něco odečíst.Díky.

S tím jídelníčkem se polepším,měla jsem strach,abych neměla hodně sachridů. U snídaně jsem měla dva trojuhelníčky sýra,takže tam byly bílkoviny. Do posilovny chodím 3x týdně.Nechala jsem si udělat plán a jednou týdně na tenis.Občas bedbinton.

janova

Člen

# Zasláno: 25 Lis 2009 11:03:25


Manžel včera uvařil kotel boršče.Je tam samá zelenina,maso,žádná mouka. Bohužel nevím kolik čeho,tak nevím hodnoty. Radíte jíst boršč k obědu,nebo k večeři?

Tak jsem nakonec našla těstoviny amarantové v tabulkách. Jak je to s těstovinama před a po uvaření? To by snad bylo všechno zatím.Je to paráda,když se člověk s někým může poradit

Kikus

Moderátor

# Zasláno: 25 Lis 2009 12:25:29 ° Změnil/a: Kikus


janova
VŠECHNO se počítá a váží za syrova. Stav po uvaření už není relevantní. Nikdy neuvaříš danou potravinu stejně, úbytek v mase může být 25%, ale může být třeba jen 15% nebo i 30%, záleží to na množství vody v mase a způsobu a délce přípravy.
Takže se musíš naučit vážit syrové jídlo, případně si pak udělat převodní tabulku podle syrového a uvařeného jídla.

spillenka

Člen

# Zasláno: 25 Lis 2009 14:13:38


janova
Ahojky, zeleninu syrovou(kromě kořenové, ta má hodně cukru) vážit a psát nemusíš. Vařenou započítávej. Asi by bylo zpočátku lepší vařit tak, abys byla schopná spočítat hodnoty, což u talíře boršče půjde těžko. Klasická domácí strava obvykle do diety nejde.
Držím palce, uřčitě něco vymyslíš

janova

Člen

# Zasláno: 25 Lis 2009 14:20:36


Když chodím cvičit rovnou z práce,to je kolem čtvrté hodiny a mám svačinu v 15.00hodin,jaká svačina je vhodná před cvičením v posilovně? Většinou jsem si dávala mrkev,ale ta se moc jíst nemá.

janova

Člen

# Zasláno: 25 Lis 2009 14:22:16


spillenka
S tím borščem to řekni mé druhé polovičce.Jsou tam prý samé zdravé věci-zelenina.Tak mi prý talíř neuškodí. Když on tak rád vaří.

spillenka

Člen

# Zasláno: 25 Lis 2009 15:23:33


janova
já vim, taky strašně ráda vařim a taky podle toho bohužel vypadám
Zkus mu nastínit svoje úmysly s hubnutím a třeba by ho bavilo vařit zdravě pro oba. Miluju spoustu věcí, boršč nevyjímaje, ale dala jsem se na vojnu, tak vařím jinak, a chutná mi to a jde to. Tenhle životní styl a stravování si prostě musíš prosadit a obhájit, jinak to myslím nebude mít valných výsledků.
Před svičením bych dala něco lehčího , abys neměla kámen v žaludku. Do půl hodiny po cvíču můžeš ovoce, svaly ten cukr hned spálí při regeneraci a pak hodinu po cvíču vydatné jídlo maso+sacharidy.

To jídlo je opravdu třaba upravit, to je základ všeho!!. Pohybem svou snahu shodit jen urychlíš a tělo vytvaruješ.

Tak mi prý talíř neuškodí ...no on ti vlastně až tak neuškodí ani kus bábovky. Ze záčátku bych vyřadila všechno, co ti tak moc neuškodí a jedla to, co ti výrazně prospěje.
Držím palce

atlanta

Člen

# Zasláno: 25 Lis 2009 19:05:01


janova,
ale tak jednou za čas něco navíc tělu neuškodí...celej život nebudeš o sucharech, jde o to,aby se naučila mít v jídelníčku potraviny,které tvé tělo budou živit, dávat mu vitalitu a jako doplněk si dáš něco co tělo aniž až tak nepotřebuje,ale občas si o to řekne..

janova

Člen

# Zasláno: 26 Lis 2009 08:59:12


Ahojky,hodím se jídelníček na dnešní den.

snídaně
obil.pohank.kaše 65g B7,5 S42,25 T1,5
pol.mléko 200ml B6,2 S9,4 T3
svačina
tvaroh s paprikou 125g B22,75 S5 T3,2
pšen.chlebík 2ks B2,3 S14 T0,16

oběd boršč - asi mě ukamenujete, ale máme toho kotel. Je tam jenom zelenina ze zahrádky, řepa a libové maso, žádná smetana,ani není zahušťováno moukou

svačina
tvaroh s papr. 125g B22,75 S5 T3,2
pšen.chlebík 2 ks B2,3 S14 T0,16

Večeře
zeleninový salát- hodnoty zeleniny nepočítám- rajče,okurka paprika ledový salát,od každého trochu
tuňák ve vl. šťávě 130 g B31,2 S0 T0,8
pšen.chlebík 2ks B2,3 S14 T0,16

celkem B97,25 S103,6 T12 udaje jsou bez boršče

ten chlebík k večeři asi vynechám,je tam hodně sacharidů,ale říkali jste,že mají být bílkoviny i sacharidy dohromady,tak jsem to zařadila


Kikus

Moderátor

# Zasláno: 26 Lis 2009 09:15:46 ° Změnil/a: Kikus


janova
Já myslím, že ten jídelák máš v pohodě, i s tím borščem.
Nejsi fitnesska ani kulturista, abys musela být tip ťop a žít jen z tvarohu a bílků.
Podstatné v tomhle režimu je umět dietně připravovat běžná jídla a vytvořit si způsob stravování, který ti vydrží celý život, nebude tě nesnesitelně omezovat a stresovat.
Pokud děláš boršč tak, jak píšeš, z libového masa a zeleniny ze zahrádky, určitě je to lepší, než se cpát anabolickými průmyslovými kuřaty a dusičnaným salátem ze supermarketu.
Toho chelba na druhé jídlo bych dala více a zkus se poohlédnout po žitném nebo alespoň žitno pšeničném.
Pšeničné výrobky do diety fakt nepatří a ani do zdravého životního stylu.
A pokud chceš vynechat chleba na večeři, navyš sacharidy na celý den. Máš jich proklatě málo.
Klidně si k tomu boršči uvař rýži nebo brambory, ať to máš vydatnější.
Mimochodem, byl by problém tam vymyslet ještě jedno jídlo, aby jich bylo alespoň 6?

janova

Člen

# Zasláno: 26 Lis 2009 09:48:27


Ten chlebíček je racio.Musím se podívat,jestli je pšenično žitný.Jsou to ty chlebíky,jako jsou ty rýžové.Tyto měly nižžší hodnoty.Těch sacharidů je tam míň,protože jsem nevěděla hodnoty boršče a tam jsou i brambory.
To šeste jídlo by šlo.Ale když svačím ve tři a od čtyř jsem v posilovně,tak to jdu z posilky kolem půl šesté. S sebou si někdy beru kousek mrkve a chroupu po cestě domů.Po cestě ještě nakoupím,tak se dostanu domů někdy až kolem půl sedmé.Takže večeřím až v sedm a to už večer nemám hlad.Do posilovny se snažím chodit pondělí,středa ,pátek.Tak babo raď

Kikus

Moderátor

# Zasláno: 26 Lis 2009 09:51:55


janova
Množství sacharidů není ukazatelem toho, jestli je výrobek lepší nebo horší. Podstatné jsou vlastnosti těch sacharidů. Když už polystyreny, tak rýžové, ale ideální na dopolední svačinu je normální chleba - tedy žitný, třeba moskva nebo jiný chleba s převahou žitné mouky. Jde o to, aby tě to zasytilo a dodalo dlouhodobou energii a to ti pšenice nedá.
Jak to máš s rozestupy mezi jídly do té doby, než jdeš do posilky?
Mrkev po cvičení je v pořádku, nebo dej jablko nebo pomeranč.
To jídlo po cvičení by mělo mít jakési sacharidy, takže pokud je tím jídlem ten salát, pak k němu dej chlebík, nebo můžeš třeba i hrstku žitných těstovin, nebo jednu bramboru třeba.

janova

Člen

# Zasláno: 26 Lis 2009 10:47:24


Takže vstávám po půl šesté,abych si všechno připravila a snídám v šest hodin. Pracuji od sedmi. Svačina v devět hodin. Oběd ve dvanáct. Svačina ve tři.Odcházím z práce po čtvrt na čtyři a jedu do posilovny,tam jsem před čtvrtou hodinou. Ty chlebíky doladím.Doma mám klasický pšenično-žitný,tak ten přenechám manželovi.
Po cvičení si budu nosit jablko,máme je ze zahrady

Kikus

Moderátor

# Zasláno: 26 Lis 2009 10:56:26


janova
No, tak vidíš. Kdybys to přeskládala dopoledne,tak se ti tam další jídlo krásně vejde. První jídla můžeš klidně jíst po dvou hodinách.
Ale je to na tobě, jak ti to bude vyhovovat.

janova

Člen

# Zasláno: 26 Lis 2009 11:33:12


Tak to bude pro mě asi lepší jíst ráno víckrát. Ještě co se týče těch chlebů- co vícezrné chleby,jsou taky dobré? Mám doma sýr duko,ale nejsou tam hodnoty, je tam jenom % tuku v sušině,tak nevím ,jak spočítat hodnoty

Kikus

Moderátor

# Zasláno: 26 Lis 2009 11:52:46


janova
Vícezrnné znamená, že tam bylo použito několik druhů obilí.
Jestli jsou dobré, záleží vždy jen a pouze na složení.
Je-li na prvním místě žito, je to menší zlo. Čím více žita, tím lépe (někdy se tam uvádí procenta žitné mouky). Ale tyto "pokusy" o zdravé pečivo obvykle bývají spíše tahák pro lidi. Většinou je to prostě pšeničný chleba s trochou přisypané pohanky, lněného semínka a tak...fakt si to musíš pročíst a podle složení se řídit.
Tavené sýry obvykle nemají valné hodnoty. Není to příliš vhodná potravina. Obvykle je tam nejvíce tuku a enormě moc solí. Sem tam si ho dej, ale kvalitní zdroj bílkovin to není. Koukni se klidně na hodnoty jiného taveňáku s podobným množství tuku a klidně je použij.

janova

Člen

# Zasláno: 26 Lis 2009 13:32:08


Ahojky.V práci jsem se pochlubila s těmito stránkami,jak tu hezky poradíte a kolega se mě ptal,co jste za lidi,že tak radíte.A smál se,že tam někde sedí tlustá babka a radí. Tak mě rozchechtal. Tak by mě to taky zajímalo, jestli ti,co tu radí jsou z oboru, nebo to jsou dlouholeté zkušenosti Snad se nikdo neurazí .

atlanta

Člen

# Zasláno: 26 Lis 2009 13:38:55


janova,
je tu pár vyjímek,kteří mají udělaný kurz na trenéra a k tomu i na výživu,ale vesměs jsou tu lidé,kteří nasbírali zkušenosti od ostatních, z přečtení různých publikací, z vlastních zkušeností...A kolega může mít pravdu,že na druhém konci může sedět tlustá babka,která ale může mít načteno, zkušenosti z praxe, však i výživový poradci jsou leckdy pěkní )))))...
Prostě jsme tu parta nadšenců,které tohle baví a zajímají o lepší stravu a já patřím mezi ty,kteří káží,ale přitom jsem velkýý hříšník

Kikus

Moderátor

# Zasláno: 26 Lis 2009 13:47:18 ° Změnil/a: Kikus


janova
Otázka je to dobrá a je dobře, že se ptáš....
Jak píše alanta, prostě načteno, vyzkoušeno, prostě drbárna o tom, co na vlastní kůži funguje...ale neustále se učíme nové věci, zjišťujeme nová fakta.
Samozřejmě, že vše tu probíhá v omezených podmínkách, které nám dovoluje "dálkový kontakt" přes internet. Ve skutečné výživové poradně je přístup mnohem indiduálnější, protože jsou k dispozici přesnější údaje, možnost provést nejrůznější testy a měření a tím pádem i zdejší doporučení jsou mnohem konkrétnější a šitá na míru, ale je to tam také poněkud "zpoplatněno" , oproti tomu zde je možno prezentovat jen obecná doporučení s tím, že si z nich každý vymodeluje pro sebe vyhovující systém....
Já patřím mezi ty, kdo se o zdravou výživu zajímá a mám to jednak jako koníčka, pátrám po pramenech, srovnávm informace, čtu odborné články a jednak se snažím získat "oficiální" vzdělání či si čerpám ze zdrojí, které toto vzdělání mají.
A samozřejmě to praktikuji i na sobě. Upraveno pro mou osobu, individuální model, ale v zásadách to samé, co "kážu" ostatním.

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 49 . 50 . >>
Toto téma je uzavřeno. Nemůžete zaslat odpověď.