Svět zkušeností a výsledků pro Váš maximální výkon už od roku 2003, připojte se ...
E-SHOP   DISKUSE   RADY, informace a články  


  návod pro použití diskuse    stránky členů diskuse    rady jak zhubnout nebo přibrat    recenze a diskuse k doplňkům    rady jaké doplňky nakoupit

 ° Domů ° Odpovědět ° Statistika ° Registrace ° Hledat ° Návod °

 Nejnovější příspěvky v diskusi:

F-sport diskuse / Recepty a jídla / polyoly - alkoholové cukry
Autor Zpráva
Mahamotti

Moderátor

# Zasláno: 14 Dub 2006 15:02:10


Co je tohle vlastně zač? jak se to tráví? o co se jedná? Hodně výrobců tohle cpe do něčeho na co pak napíšou "bez cukru". Na webu jsem zjistil jen, že mají nižší energetickou hodnotu než jiné sacharidy (tuším 2,4 kj) a že patří mezi sacharidy, ale uniká mi jak dlouho se tráví a jak vznikají.
Ano řeším tady ptákovinu, ale prostě mě to zajímá

LenkaD

Moderátor

# Zasláno: 14 Dub 2006 15:15:53


Mahamotti
Ahoj. Tak jsem si dala "polyoly" do vyhledávače, je tam toho docela hodně, ale na tvé dotazy jsem tam odpověd nenašla. Je to čtení na delší dobu Tak snad to bude vědět někdo jiný.

Mahamotti

Moderátor

# Zasláno: 14 Dub 2006 15:58:55


LenkaD
díky za snahu, taky jsem hledal, ale nenašel... takže topic jsem založil až z tohoto důvodu

Mahamotti

Moderátor

# Zasláno: 14 Dub 2006 16:12:42


Nejdřív sem viděl na krabičce: sacharidy-polyoly .. a říkám si.. ha nějaké delší sachry pohoda.. že je tam -ol, klasická přípona pro alkoholy mě vůbec netrklo, dokud sem nezahlídl Slovenčinu a tam - alkoholové cukry..

..jsem zvědav jestli se tu najde nějaký chemik

Mahamotti

Moderátor

# Zasláno: 14 Dub 2006 19:07:02


Tak si asi nakonec odpovím sám

Hydrogenované hydrolyzáty obilných škrobů, nazývají se též alkoholové cukry, neboli polyoly. Tato skupina sladidel se těší v poslední době rostoucí oblibě, protože má řadu užitečných vlastností. Neškodí zubům a má o jednu třetinu méně kalorií než klasický cukr. Sladidla tohoto typu mají příjemnou sladkou chuť, hodí se na pečení i pro slazení nápojů, jsou užitečná i pro zavařování a slouží jako surovina pro výrobu cukrovinek i čokolád a podobně. Jsou vhodná i pro diabetiky. Jejich nevýhodou je především vyšší cena oproti obyčejnému cukru. Typickými představiteli této skupiny jsou: sorbitol, mannitol, xylitol, maltitol, isomalt apod.

Xylitol
V přírodě se vyskytující 5 - ti uhlíkový polyol. Toto sladidlo se nachází v přírodě v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Xylitol je nejsladší ze všech polyolů, je stejně sladký jako cukr, nemá vedlejší příchutě a je vhodný i pro diabetiky. Má asi o 40 % menší kalorický obsah než cukr. Výzkumy prokázaly, že neškodí zubům. Je proto součástí celé řady "žvýkaček bez cukru". Má nízký glykemický index, je metabolizován nezávisle na insulinu a absorbován pomalu. Nezpůsobuje (na rozdíl od jiných uhlohydrátů) prudký nárůst obsahu cukru v krvi. Proto je xylitol považován za bezpečný pro diabetiky a stává se vhodným sladidlem pro populaci hledající zdravější životní styl. Určitou nevýhodou xylitolu je to, že stejně jako ostatní polyoly může mít ve vyšších dávkách laxativní (projímavý) efekt. Doporučuje se proto nepřekračovat denní dávku cca 40 g xylitolu, což odpovídá asi 40 g běžného cukru.

Takže bonbony v nichž jsou coby sachry pouze polyoly můžeme žrát po hrstech, protože se tráví dlouho, takže sou to strašně fajn dlouhé sachry. Jen když ty hrsti budou moc velké, tak se z toho možná občas posereme

NAŠEL

LenkaD

Moderátor

# Zasláno: 14 Dub 2006 20:10:04


Mahamotti
No vidíš, jaký jsi šikula
Já baštím občas cofittos, dnes jsem prvně ochutnala karamelový. Jeden. A když se občas po....neva, mívám spíš opačný problém

Mahamotti

Moderátor

# Zasláno: 14 Dub 2006 21:12:40


LenkaD
cofittos obsahují celkem dost tuku, ale když se vejdeš do dvou-tří bonbonku denně, tak se to asi ještě dá

blecha

Moderátor

# Zasláno: 26 Kvě 2006 09:34:37


Mahamotti
Pokud se metabolizuji bez prispeni insulinu, tak to musi jit jinou metabolickou trasou, asi diky jinym funkcnim skupinam nebo musi mit v molekule dvojne vazby, podobne jako fruktoza. Chtelo by to videt strukturu ty molekuly, ale na to abych to tech hledal jsem linej.

Zjistil jsem co ty, protoze se mi obcas stane, ze sezeru cely balicek zvejk, tak jsem chtel vedet jaky, ze to svinstvo do sebe hrnu.

Martin

Administrátor

# Zasláno: 26 Kvě 2006 14:30:32


Mahamotti
jseš dobrý
jen aby to pak nebylo jako s fruktozou, která sice taky neškodí diabetikum, ale za to je vyrábí a to skrzeva obezitu a rozhazený "inzulinový systém" či jak se to správně jmenuje - prostě jim nefunguje regulace cukru v krvi. Nové studie pak stanovily bezpečnou denní dávku fruktozy na 30-40g coč prý běžný američan překročí několikanásobně, nejčastěji formou glukozového sirupu.

Hafi

Člen

# Zasláno: 12 Čen 2007 13:23:59


Jedna slečna, co chce zhubnout, mi dnes poslala tady ty hodnoty a zeptala se mě, co si o tom myslím, hlavně o tom, že je to bez přidaného cukru. Prostě se ptala, zda je to na dietu vhodné. No a já jsem teda nevěděla, co jí mám na to říci. Ještě nikdy jsem müsli bez cukru neviděla a natož s polyoly a navíc to čoko se mi zdá docela tučné.

Müsli od Corny Linea - bez přidanéh cukru a s polyoly
Jahodové:
energetická hodnota: 1527KJ
Bílkoviny 10,6g
sacharidy 65,8g
z nich cukry, polyoly 16g
Tuky 6,1g
z nich nasycené mastné kyseliny 0,9g
vláknina 8,8g
sodík 0,2g

čokoládové:
energetická hodnota 1688KJ
Bílkoviny 9,5g
sacharidy 60,4g
z nich cukry, polyoly 10,6g
Tuky 13,5g
z nich nasycené mastné kyseliny 2,8g
vláknina 9,4g
sodík 0,2g



Vaše odpověď

Bold Style  Italic Style  Underlined Style  Image Link  Insert URL  vypnout *Co to je?
...


přihlášení
 » Uživatelské jméno  » Heslo  Pozor v diskusi je jiné jméno a heslo než v E-shopu!