Tyto loga k produktů teprve postupně doplňujeme, pokud tedy sami víte o dalších bezlepkových produktech v našem E-shopu,
které toto logo ještě nemají, tak mi to prosím napište na f-sport@f-sport.cz
děkuji
Lepek, jinak také gluten, je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin. zdroj: cs.wikipedia.org.
Gluten samotný je lidskému tělu cizí lepkavá a tuhá látka.
Má tendenci zapouzdřovat molekuly části stravy a tak může zhoršovat trávení.
V případě poškození střev se umí přenést do krve a porušovat funkci jednotlivých orgánů.
V takovém případě pak dále svou činnosti snižuje správnou funkci střev.
Citlivost na gluten nebo nesnášenlivost glutenu se projevuje jako dyspepsie (porucha trávení), kručení v břiše, špatné zažívání, otoky, neustálý pocit únavy, pálení v očích.
Pokud se u člověka po požití lepku obejvují potíže po jedná se o celiakii.
Dále může být na lepek alergická reakce.
Bezlépková dieta tredy spočívá v různě přísném vyloučení lepku ze stravy.
Jsou případy, kdy bezlepkovou dietu drží i úplně zdraví lide, ti maji samozřejmě možnost nechtě sníst potraviny s lepkem, bez nežadoucích účinků.
Dále jsou pak lidé s mírnou reaci na lepek a ti se prostě snaží lepku vyhýbat.
Obě tyto skupiny můžou i potraviny, které nejsou označeny logem či nápisem bezlepkové / Gluten-free.
Stačí jim povědomí o tom, že daná potravina nebo doplněk stravy neobsahuje nic z pšenice, žita anebo ječmene.
Lidé se silnou reakci na lepek pak musí vyhledávat potraviny s logem bezlepkové / Gluten free a dávat pozor na varování pro alergiky,
protože u nejsilnějšího typu alergie nesmí celiatik ani produkt, který byl vyroben na stejné lince jako výrobek obsahující lepek -
i tato minimální kontaminace může mít následky.