Odpověď je velmi jednoduchá, tak to sem krátce sepíšu pro všechny.
Není to o tom, že by mléko bylo nějaké zlo nebo, že by bylo nezdravé, spíše jde o dokonalost proteinů a jejich stravitelnost.
Mléko obsahuje kasein, kaseinan, mléčný albumin, syrovátku a laktozu.
Existují dva zcela jasné důvody, proč si dávat pozor na mléko, buď se musíme vyhýbat MLÉČNÝM BÍLKOVINÁM nebo LAKTÓZE, tzn. cukru, který se v mléce nachází.
Na alergii z mléčných bílkovin se soustředit nebudu, je vzácná a nemá nic společného s tímto tématem.
Problém je s mléčným cukrem - Laktozou.Laktozu strávíme pokud máme dostatek laktázy. Laktóza je ve střevě trávena pomocí enzymu laktáza - ta laktózu v tenkém střevě rozkládá na malé částečky.
Ty pak mohou být následně vstřebány střevem.
To mají malé děti, v dospělosti množství u některých klesá. Proto se u dospělých liší reakce na mléko. Někomu nevadí a někomu zase dělá zle.
Pokud máte méně laktázy dochází ke kvašení nerozložené laktózy ve střevě.
Reakce na laktózu se sice obvykle projevuje průjmem a plynatostí po požití mléka,ale objevovat se mohou i jiné symptomy jako křeče nebo aerofagie.
Nestravené zbytky laktozy způsobují střevní potíže a tím druhotně zhoršuji trávení všeho co jíme, včetně případného proteinu rozmichaného v mléce.
Proto výrobci kvalitních proteinů laktozu odfiltrovávají.
Není to tedy o škodlivosti mléka, ale o tom, že je nesmyslné přidávat zpátky laktozu do proteinu, ze kterého ji výrobce draze odfiltroval !
Zalitím kvalitního proteinu mlékem způsobíme tělu obtíže při trávení a bílkoviny se tak dostanou do těla pomalejí a v menší míře.
Pokud mluvíme o horších proteinech a gainerech obsahující stejně laktozu je důležité jak reagujete na mléko.
Pokud ho pijete bez problému, můžete méně kvalitní proteiny i gainery míchat do mléka.
Stejně je to ohledně píti mléka během dne. Pokud to nedělá problémy hrr na to. Ale pokud vám to nedělá dobře není třeba se nutit.
Máme zde i jogurty a tvarohy.